Deixar de tenir fills és cada cop més senzill i menys nociu per a la salut de les dones. A Catalunya ara s'assaja una nova tècnica anticonceptiva permanent d'esterilització femenina que és menys agressiva, més ràpida, econòmica i indolora que la convencional lligadura de trompes de Fal·lopi.
Amb el nou mètode "tot són avantatges", assegura el doctor Ramon Carreras, cap del servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, el centre pioner a Catalunya que utilitza aquesta tècnica de manera ambulatòria. A primers d'any va començar a fer una prova pilot al centre d'atenció a la salut sexual i reproductiva de les Drassanes de Barcelona. Segons Ramon Carreras amb aquesta tècnica "no hi ha ingrés hospitalari, ni anestèsia, i tampoc cap incisió abdominal". L'operació consisteix a "introduir per la vagina un tub d'uns quatre mil·límetres de diàmetre, a través del qual es posa un implant en forma de molla que bloqueja les trompes de Fal·lopi", explica. Al final "és com posar un DIU", matisa Carreras.
L'efectivitat d'aquesta tècnica anticonceptiva és molt elevada -gairebé del 100%- tot i que, el doctor reconeix que "no hi ha encara cap mètode que garanteixi una seguretat absoluta". Però, de moment, l'eficàcia de l'esterilització ha estat total. Des de principis d'aquest any ja han estat 500 dones les que s'han sotmès a aquesta operació i, de moment, el grau de satisfacció de les pacients ha estat molt bo. De fet, el doctor Carreras assegura que no s'ha registrat "cap incidència".
El fet que la dona, amb aquest nou mètode anticonceptiu, es pugui estalviar els procediments que implica una intervenció quirúrgica ha permès cobrir tres buits sanitaris alhora: escurçar el temps de l'operació, eliminar els costos sanitaris de la intervenció i reduir les llistes d'espera. Amb la nova tècnica, "el temps quirúrgic és d'uns 5 minuts", explica Carreras, de manera que "la dona ve i marxa caminant el mateix dia" i la recuperació és immediata. D'altra banda, el fet que la pacient pugui venir en un CAP ha permès "eliminar els costos sanitaris" que comporta l'hospitalització, destaca. Quan hi ha un ingrés cal tenir en compte les despeses que suposa l'ingrés, les hores de quiròfan o la recuperació postoperatòria, explica Carreras. Ara aquests diners es podran destinar a altres necessitats del sistema de Salut, i es podran descongestionar els quiròfans, cosa que permetrà reduir les llistes d'espera, que "actualment per una lligadura de trompes són de molts mesos".
L'únic CAP de tot Catalunya on es practica aquesta tècnica és el de l'avinguda Drassanes de Barcelona. Només hi poden passar consulta o operar-se les dones del districte de Ciutat Vella. El següent centre on es preveu implantar l'esterilització femenina ambulatòria és al CAP Ramon Turró, del districte de Sant Martí.
Però podria ser que aquesta nova tècnica s'estengués aviat, de manera gradual, a tots els centres d'atenció primària de Catalunya. De moment, ja són diversos els ambulatoris que s'han interessat per aquesta sortida anticonceptiva perquè, des que s'aplica, el grau de satisfacció que hi ha és molt alt, segons informa el departament de Salut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada