dissabte, 8 d’octubre del 2011

9 coses que pots fer per evitar una situació de violència masclista (present o futura)


Buscant, remenant i parlant amb expertes com
Maria José Bueno, responsable de l’Àrea de violència de gènere de la Federació de Dones Progressistes, o Ana Paula Silvestre, tècnica de Gènere de la FCONGD, hem extret nou accions que podem fer per evitar la violència masclista i treballar per l’equitat de gènere.
Totes coincideixen en què la ciutadania ha de participar activament en l’abolició del sexisme, aquesta no potser només una tasca del govern de torn, perquè sol, no ho podrà resoldre. Ara sí, algunes idees:

>> 1. Si creus o sospites que algú del teu entorn pot estar sent víctima de la violència masclista, no t’ho callis! La violència masclista la pot denunciar qualsevol ciutadà o ciutadana, no ha de ser la pròpia víctima. Si estàs davant d’una emergència crida a la policia.
Recorda el telèfon d’atenció a les víctimes de maltractament per violència de gènere: 016
I el telèfon d’atenció a les dones en situació de violència: 900 900 120

>> 2. Des dels mitjans de comunicació també pots actuar. Si ets periodista tracta de visibilitzar no només les morts, també els càstigs, les penes que recauen sobre els maltractadors. Que es noti que reben penes pels seus actes. Mostra la diversitat de situacions i perfils que s’amaguen darrere la violència de gènere i dóna veracitat als testimonis de dones. Pots donar-li una ullada a les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació.

>>3. Estima’t molt. L’amor ha de sumar-nos sempre, no restar. Ens ha de donar alegria, fer-nos créixer, no tallar o limitar. Actua contra la violència masclista respectant-te i demanant respecte per les altres persones. La violència masclista no és una cosa inherent a les relacions de parella, és estructural. Per això, treballa per tenir una relació lliure i dóna aquest mateix missatge al teu entorn.

>> 4. No estàs fart/a dels anuncis que cada dia ens bombardegen sobre els estereotips de bellesa i els rols de gènere? I ara que ve el bon temps, encara és pitjor! O de les sèries de televisió que continuen mostrant l’ideal d’amor vinculat a sofriment i l’eterna lluita entre dones? Com a espectador o espectadora pots denunciar aquestes informacions contactant amb les defensores dels lectors, a través de les cartes al director o adreçant les teves reclamacions al Consell Audiovisual de Catalunya. A més, des de l’Institut Català de les Dones es gestionen queixes de la ciutadania pel que fa al tractament que es fa de les dones en els missatges que emeten i publiquen els mitjans de comunicació.

>> 5. Educa al teus fills i filles en igualtat i valors, en autonomia i llibertat per decidir sobre les seves pròpies vides. Regala’ls joguines no sexistes. A banda de les administracions públiques, algunes ONG, com Moviment per la Pau, estan fent tallers en escoles sobre estereotips de bellesa amb pares i mares per tal que ajudin els seus fills i filles a desmitificar la imatge de la bellesa femenina i a la vegada puguin treballar el desenvolupament de l’autoestima. Informa’t a la teva escola. La Generalitat també està treballant amb joves i adolescents: Coneixes la campanya Talla amb els mals rotllos?

>> 6. Fes incidència política, cal que les lleis segueixin avançant cap a una major concreció del significat de la “violència masclista” i cap a la plena reparació de les víctimes. Existeixen moltes campanyes a les que pots donar suport per fer front a aquesta lacra social. Un exemple és Treu targeta roja al maltractador, especialment remarcable perquè motiva a la gent, tant homes com dones, a assenyar als agressors i a condemnar obertament la violència sexista per ser un delicte. I et pots sumar des de casa!

>> 7. Uneix-te a una associació, ja sigui en l‘àmbit nacional o de barri, per fer pinya amb altres persones contra la inequitat de gènere. I si eres dona, participa encara més de l’espai comunitari i aporta la teva visió i experiència en els àmbits quotidians de la vida al barri. Alguns exemples: Ca la Dona, Dones de Vol o el Consell de Dones de l’Eixample.

>> 8. Si professionalment treballes amb un col·lectiu de dones migrades, consulta el material audiovisual Dones del Nord, Dones del Sud, et pot ajudar a identificar i prevenir la violència masclista.

>> 9. També pots fer coses pràctiques per integrar la igualtat de gènere al teu dia a dia. Pots començar amb les paraules, consulta aquesta guia ràpida per a llenguatge no sexista. També pots oposar-te rotundament a qualsevol classe de violència i parlar d’aquests temes amb els teus amics o familiars. La violència i les desigualtats es troben en totes les classes socials i orígens ètnics o geogràfics.

Fuente: http://www.canalsolidari.org/noticia/9-coses-que-pots-fer-per-evitar-una-situacio-de-violencia-masclista-present-o-futura/26547?utm_medium=rss&utm_campaign=noticias&utm_source=CSI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada