dissabte, 1 d’octubre del 2011

Mamífers: un projecte fotogràfic de Cristina Pallarès. En perill d'extinció. quan allò que és natural ja no és habitual.


Els mamífers (Mammalia) són una classe de vertebrats. Les seves característiques principals són el seu pelatge i l’alimentació de les cries amb llet per mitjà de glàndules mamàries. L’Ésser humà pertany a la subclasse dels mamífers placentaris.
Segons dades antropològiques i biològiques, la duració normal de la lactància en l’ésser humà està entre els 2 anys i mig i els 7.  En canvi, la durada mitjana de la lactància a Espanya es situa al voltant dels 3 mesos.  Fins i tot menys, segons alguns estudis.
L’any 2009 vaig ser mare per primer cop.  Ja des de l’embaràs vaig començar a informar-me sobre criança, salut i nutrició.  De seguida em va sobtar conèixer les diferents (i sovint oposades) teories que hi han al respecte.  Sí que s’accepta que la lactància és més sana que la llet artificial i per a mi va ser l’opció natural.  A més de ser l’aliment ideal i dels beneficis per al sistema immunitari, proporciona afecte i consol al nen.  És un valor universal.  L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància exclusiva fins als 6 mesos de vida i complementada amb sòlids fins als 2 anys com a mínim.  Però la potent industria alimentaria va aconseguir que la llet de fórmula per a nadons sigui el mes habitual des de mitjans del segle XX.  Així, a la pràctica hi ha molta desinformació i encara que moltes mares decideixen abandonar la lactància lliurement, altres ho fan seguint consells “experts” que no estan ben fonamentats.
Per pròpia experiència sé que sovint sobta i fins i tot es critica la lactància prolongada.  Per a molta gent, és una raresa veure alletar a un nen que passa de l’any.  Es mostra estranyesa i fins i tot incomprensió davant un fet tan “singular”.  Alguns ho entenen com una cosa antiquada o excèntrica.  Em pregunto què li passa a una societat que nega allò que és natural a la seva espècie.
Vivim en un món complex, amb presses, altament tecnificat.   Però sí, nosaltres som mamífers, malgrat tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada