dijous, 26 de juliol del 2012

Què mengem - Sense Ficció



Què mengem amb el que mengem? És segur el que arriba a la nostra taula? Quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la salut ingerim amb la nostra dieta?
Font: http://www.tv3.cat/videos/4106739/Que-mengem

Metges i campanyes sanitàries recomanen una dieta equilibrada i parlen del perill d'un excés de greixos. Però, ¿qui adverteix dels residus tòxics que es mengen sense que ningú se n'adoni?

Cada dia més científics alerten dels perills de l'efecte acumulatiu d'aquests tòxics que s'ingereixen amb la dieta al llarg de la vida.

L'actual és una de les societats amb més abundància d'aliments i amb més garanties sanitàries. Mai com ara el menjar no havia estat sotmès a controls tan rigorosos, i a Europa és gairebé impossible que es consumeixi un aliment que sobrepassi els límits segurs d'un tòxic.

Però la preocupació de molts científics se centra ara en els efectes sobre la salut d'aquestes petites quantitats de residus que es van acumulant a l'organisme i en l'anomenat "efecte còctel", és a dir, en les conseqüències –desconegudes encara– de la barreja d'aquestes substàncies per a la salut.

Metges i campanyes promocionals recomanen augmentar el consum de fruites i verdures. Però, ¿poden arribar a ser perillosos els rastres dels pesticides amb què s'han tractat aquests vegetals? Es coneix la importància que té menjar peix, especialment per combatre el colesterol. Però, ¿què passa amb els metalls pesants que s'acumulen en espècies tan populars com la tonyina o el peix espasa?

Els ciutadans mengen molta més carn i pollastre que fa unes quantes dècades i es recomana consumir lactis en etapes de creixement i de menopausa. Però alguns científics alerten que els antibiòtics amb què s'han tractat els animals a les granges passen a la cadena alimentària i poden crear resistències bacterianes, cosa que torna a fer mortals malalties que fins
ara tenien cura.

Preocupats pel sobrepès, per la línia o per motius de salut en el cas dels diabètics, molta gent opta pels productes "light" o sense sucre. Però, ¿són segurs edulcorants com l'aspartam, al qual alguns metges atribueixen efectes cancerígens?

Aquesta preocupació fa que cada vegada més els consumidors busquin alternatives d'alimentació sense residus químics ni additius. El menjar ecològic o "bio" està cada vegada més present. Catalunya és un dels principals productors de menjar "bio", malgrat que encara n'exporta més que no pas en consumeix. No obstant això, és un sector que no deixa de pujar malgrat
la crisi.

Envoltats de contaminants, confosos per missatges que de vegades semblen contradictoris entre què és legal i què és segur, molts consumidors tiren la tovallola i entonen allò de: "D'alguna cosa hem de morir!". Però hi ha alternatives, tant de responsabilitat pública com d'actitud personal. Això és el que analitza el documental "Què mengem?"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada