diumenge, 13 de desembre del 2009

Dificultats per penar més el maltractador ebri

La proposta que el consum d’alcohol o drogues per part d’un maltractador pugui agreujar la seva pena i no atenuar-la o eximir-la com passa de vegades actualment suposa un canvi tan radical en l’ordenament jurídic que fins i tot el número dos del grup socialista al Congrés, Eduardo Madina, va reconèixer ahir que serà «difícil la seva plasmació legislativa».
La iniciativa recull una demanda històrica de les associacions que ajuden les víctimes de les agressions i va ser aprovada dimarts passat per unanimitat, juntament amb algunes altres recomanacions de millora, a la subcomissió de la Cambra Baixa que durant gairebé un any ha estudiat el funcionament de la llei contra la violència masclista.
Pel dirigent socialista, «és fàcil» recollir la petició «en l’àmbit tancat d’una subcomissió». No obstant, resulta complicat portar-la a la pràctica perquè neda a «contracorrent de la doctrina jurídica en matèria penal d’aquest país en 30 anys de democràcia».

LA DOCTRINA / El secretari general del grup socialista va argumentar que la circumstància atenuant ha estat prevista «històricament» i és un «fonament jurídic amb molt de patrimoni i molta doctrina». Aquest va ser el motiu pel qual les associacions judicials van criticar dimarts la iniciativa de manera unànime. Fins i tot la portaveu del Consell General del Poder Judicial, Gabriela Bravo, la va qualificar de «desproporcionada». Els magistrats defensen la seva facultat per discernir quan un maltractador beu exclusivament amb l’objectiu de tenir valor per cometre l’agressió de quan ho fa perquè la seva pena no sigui tan alta.
D’acord amb Madina, la proposta encara ha de ser analitzada per la direcció socialista i pel Govern, tot i que es va plasmar al text a iniciativa del PSOE. De fet, la seva portaveu en aquesta qüestió, Carmen Montón, afirma que en defensarà el manteniment a la Comissió d’Igualtat, que es reunirà dimarts que ve per aprovar o rebutjar l’informe sorgit en subcomissió.
Per la seva banda, el PP, que va donar suport com la resta de grups a l’informe, és partidari que «es faci un estudi en profunditat» perquè l’atenuant que comporta l’embriaguesa sigui eliminat de tots els delictes violents, no solament en casos de violència sexista. Fins i tot obre la porta que sigui considerat «agreujant» en alguns casos si té prou suport judicial, segons el número dos del grup popular al Congrés, José Luis Ayllón.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada